Πύργος Τσικαλιώτη

File Size Description
Thumbnail
493.55 kBΟ «Πύργος Τσικαλιώτη» ή «Αρχοντικό Τσικαλιώτη» είναι ένα ιστορικό διατηρητέο μνημείο, που κατασκευάστηκε το 1808 πάνω σε παλαιότερες θεμελιώσεις. Άνηκε στον Κωνσταντίνο Τσικαλιώτη και βρίσκεται στην πρωτεύουσα του σημερινού Δήμου Νότιας Κυνουρίας, το Λεωνίδιο.
Thumbnail
3.91 kBΕικόνα από τη μελέτη αποκατάστασης των συνεργαζόμενων γραφείων Γ. Κίζη και Π. Γραμματόπουλου - Χρ. Πανουσάλη, λίγο μετά από το 1960, οπότε και αγοράστηκε από τον τότε Δήμαρχο κ. Στ. Μερικάκη, για λογαριασμό του Δήμου.
Title: Πύργος Τσικαλιώτη
Other Titles: Αρχοντικό Τσικαλιώτη
Authors: Κόκκορης, Ανδρέας
Keywords: Πύργος Τσικαλιώτη
Issue Date: Apr-2015
Abstract: Ο Πύργος Τσικαλιώτη κατασκευάστηκε το 1808. Η κατασκευή είναι πέτρινη, με βυζαντινές επιρροές. Αποτελεί χαρακτηριστικό τύπο αμυντικής κατοικίας και είναι κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο κτίριο.
Description: Ο καθηγητής κ. Δρανδάκης το χαρακτήρισε "Εν εκ των ωραιοτέρων, αν μη το ωραιότερο κτίριο της Τουρκοκρατίας εν Πελοποννήσω" . Ο καθηγητής κ. Παλλάς βρίσκει ότι στον Πύργο αυτόν, ιδίως στο χαγιάτι του, " διασώζεται ο γνησιότερος ρυθμός του Μεσαιωνικού Μυστρά". Επίσης, η καθηγήτρια Μεσαιωνικής Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (Σαν Χοσέ) και διευθύντρια της Γεναδείου Βιβλιοθήκης Αθηνών(1983), κα Κιτσίκη - Παναγοπούλου Μπεάτα, σε μία πρωτότυπη μελέτη της, για τα σπίτια της αστικής τάξης, στη Βαλκανική Χερσόνησο του 18ου και 19ου αιώνα με τίτλο "Τα αρχοντικά των Βαλκανίων επί Τουρκοκρατίας", είχε εντάξει σε αυτή και τον Πύργο του Τσικαλιώτη(σχετικό ρεπορτάζ είχε κάνει στον "Ταχυδρόμο" της 15ης Δεκεμβρίου 1983, η κα Λίζα Πετρίδη). Στις 19 Ιουλίου 1990 έγινε στις Βρυξέλλες η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την ένταξη προτύπων μελετών διατήρησης κληρονομιάς της Κοινότητας, στο πρόγραμμα Πολιτιστική Δράση το 1990. Η επιλογή έγινε μεταξύ 1.138 μελετών που είχαν υποβληθεί και βραβεύτηκαν 26, μεταξύ αυτών και η μελέτη των συνεργαζόμενων γραφείων Γ. Κίζη & Π. Γραμματόπουλου - Χρ.Πανουσάλη, για την αποκατάσταση και ένταξη νέων χρήσεων στον Προεπαναστατικό Αρχοντικό Τσικαλιώτη (1808)
Appears in Collections:ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.