Σπίτι Πάνου Ζαφειρόπουλου - "Άκουρου"

File Size Description
Thumbnail
230.77 kBΤοπογραφικό του Κάστρου. Α. Σπίτι του Πάνου Ζαφειρόπουλου - "Άκουρου". Ο Πάνος Ζαφειρόπουλος προτίμησε την τοπική αρχιτεκτονική μια και αυτή ευκολότερα προσφερόταν στο ορθογώνιο περίγραμμα της παλιάς στέρνας.
Thumbnail
248.42 kBΚάτοψη του σπιτιού του Πάνου Ζαφειρόπουλου.
Thumbnail
1.76 MBΆποψη σημερινής κατάστασης του σπιτιού του Πάνου Ζαφειρόπουλου από ΒΑ. Σε πρώτο επίπεδο διακρίνεται μπροστά, το εξωτερικό τείχος του κάστρου και πιο μέσα τμήμα από επιμήκη κτίσματα που πλαισιώνουν το εσωτερικό τετράγωνο του Κάστρου.
Title: Σπίτι Πάνου Ζαφειρόπουλου - "Άκουρου"
Other Titles: Castello della Estella
Authors: Δημήτρης Φιλιππίδης
Keywords: Σπίτι Πάνου Ζαφειρόπυλου
Castello della Estella
Issue Date: May-2015
Publisher: Ελληνική Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική - Μέλισσα
Citation: Δημήτρης Φιλιππίδης
Abstract: Η κατοικία του Πάνου Ζαφειρόπουλου ή "Άκουρου", βρίσκεται σε όροφο, πάνω από ε΄να παλιότερο κτίσμα, άγνωστης ηλικίας, με πάχος τοίχων 2μ. Το ισόγειο αυτό αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως στέρνα, κατόπιν (1825) μετατράπηκε σε χώρο κατοικίας, οπότε προστέθηκαν ξύλινα πατάρια, κλιμακοστάσιο, ένα παράθυρο στα βορινά και είσοδος στα νότια. Έφτασε σε ερειπιώδη κατάσταση ως τις αρχές του 19ου αιώνα. [ Ο Πάνος Ζαφειρόπουλος ονομάστηκε '"Ακουρος", επειδή ορκίστηκε να μην κόψει τα γένια του πριν ελευθερωθεί ο τόπος του.(Ι. Κουσκουνάς - Κ. Χασοπογιάννης - Ι Κακαβούλιας "Θυρεάτις γη).]
Description: Οι αδερφοί Ζαφειρόπουλοι ξανάχτισαν την πεσμένη καμάρα και πρόσθεσαν την υπερδομή με τέτοιο τρόπο, ώστε να ξεχωρίζουν οι δύο φάσεις εξωτερικά. Η απλή ορθογώνια κάτοψη του ορόφου χωρίζεται, με ελαφριά ξυλοκατασκευή σοβαντισμένη, σε έναν κεντρικό διαμπερή χώρο με δύο μικρότερους από κάθε πλευρά. Δεξιά βρίσκεται η κουζίνα (με εστία και αποχωρητήριο σε πρόβολο πάνω από το τείχος) και η γωνία με τυπικό τζάκι ανάμεσα σε δύο παράθυρα. Αν ο κεντρικός χώρος χρησίμευε για υποδοχή, ίσως τα δωμάτια στα αριστερά να ήταν κοιτώνες. Εξωτερικά, το χτιστό κλιμακοστάσιο με από κάτω τη γνώριμη καμάρα του τσακώνικου σπιτιού, τα ευθύγραμμα υπέρθυρα και την κατασκευή της στέγης, η οποία πατάει πάνω σε μία υπερύψωση(περίπου 30 εκ.) σε εσοχή από το περίγραμμα του κτιρίου. Μόνο στη βορεινή πλευρά, όπου καταλήγουν οι καμινάδες, η στέγη έρχεται κανονικά και κάθεται στον εξωτερικό τοίχο, με γείσο από δύο σειρές κεραμικές πλάκες. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα περιμετρικό αυλάκι με κλίση, που παραλαμβάνει τα νερά της βροχής και τα οδηγεί σε κατακόρυφο πηλοσωλήνα στη νότια πλευρά, και από εκεί στη στέρνα.
Appears in Collections:ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.