Κάστρο Ζαφειρόπουλων - Παράλιο Άστρος

File Size Description
Thumbnail
230.77 kBΤοπογραφικό του Κάστρου Α. σπίτι του Πάνου Ζαφειρόπουλου, Β. σπίτι του Κωνσταντίνου Ζαφειρόπουλου, C. σπίτι του Ιωάννη Ζαφειρόπουλου, D. βοηθητικό κτίσμα του Β. Η πύλη βρίσκεται πάνω αριστερά.
Thumbnail
167.35 kBΗ πύλη του Κάστρου, όψη εξωτερική.
Thumbnail
1.32 MBΆποψη του εσωτερικού της πύλης με δεξιά της τον κυλινδρικό πύργο με κανόνια.
Thumbnail
259.28 kBΣπίτι του Ιωάννη Ζαφειρόπουλου στο Κάστρο, κάτοψη. Δεξιά κάτω, υπόγεια καμάρα στη γωνία του σπιτιού.
Thumbnail
421.18 kBΆποψη σημερινής κατάστασης του σπιτιού του Ιωάννη Ζαφειρόπουλου στο Κάστρο.
Thumbnail
1.76 MBΆποψη σημερινής κατάστασης του σπιτιού του Πάνου Ζαφειρόπουλου από ΒΑ.
Thumbnail
356.86 kBΝοτιοδυτική όψη του Κάστρου. Αριστερά: το σπίτι του Πάνου και δεξιά το σπίτι του Κωνσταντίνου Ζαφειρόπουλου. Δύο χρονολογημένα παραδείγματα της συνύπαρξης του "τοπικού" με το "ξένο" πρότυπο, και χτισμένα από τα ίδια συνεργεία ίσως.
Thumbnail
506.59 kBΚάτοψη χώρων ισογείου στο ΝΔ άκρο του Κάστρου. Αριστερά: η άγνωστης εποχής στέρνα πάνω στην οποία χτίστηκε αργότερα το σπίτι του πάνου Ζαφειρόπουλου. Δεξιά ο τοίχος με πολεμίστρες που κατόπιν στεγάστηκε με προσθήκη τοίχου. Σε συνέχεια το βοηθητικό διώροφο κτίσμα για το σπίτι του Κωνσταντίνου Ζαφειρόπουλου(άκρο δεξιά). Με διακεκριμμένη γραμμή στην όψη δηλώνονται και τρία στόμια από υπόγειες στέρνες.
Title: Κάστρο Ζαφειρόπουλων - Παράλιο Άστρος
Other Titles: Castello della Estella
Authors: Δημήτρης Φιλιππίδης
Keywords: Κάστρο Ζαφειρόπουλων - Παράλιο Άστρος
Castello della Estella
Issue Date: May-2015
Publisher: Ελληνική Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική - Μέλισσα
Citation: Δημήτρης Φιλιππίδης
Abstract: Το Κάστρο του Παράλιου Άστρους, χτίστηκε πάνω στη Χερσόνησο "Νησί του Άστρους", στην περίοδο της Επανάστασης (1824 - 1826), από τους τρεις αδερφούς Ζαφειρόπουλους, εμπόρους από το εξωτερικό που είχαν επιστρέψει στην ιδιαίτερη τους πατρίδα για να αγωνιστούν. Το κάστρο αυτό συμπλήρωνε παλιότερο άγνωστης εποχής αμυντικό συγκρότημα, περίπου τετράγωνο σε κάτοψη. Σήμερα συναντάμε εκεί τρεις κατοικίες των Ζαφειρόπουλων ανάμεσα σε άλλα ερείπια.
Description: Πριν 400 χρόνια ήταν ακόμα νησί, το αστερόσχημο νησί Stella ή Estella, με δεσπόζουσα θέση στον Αργολικό κόλπο και με ένα μικρό μεσαιωνικό κάστρο του 1256 μ.Χ. στην κορυφή του. Λένε πως ο δημιουργός του κάστρου, ο Φράγκος ηγεμόνας Γουλιέλμος Β΄ Βιλλεαρδουίνος, το ονόμαζε Castello della Estella, δηλαδή Κάστρο του Αστεριού, μεταφράζοντας έτσι την πολύ παλαιότερη ονομασία του οικισμού, Άστρον κατά τον Κλαύδιο Πτολεμαίο του 2ου αι. μ.Χ. ή Astrum κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.
Appears in Collections:ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.